Informace zde uvedené nemohou být považovány za žádných okolností, jako náhrada za odborné rady či ošetření kvalifikovaného lékaře.

Obsah stránek nesmí být použit pro vlastní diagnostiku nebo léčbu.

Jednou z největších výzev, které čelí dnešní medicína, je zvyšující se rezistence nebezpečných bakterií na farmaceutická antibiotika.

Nejdou samozřejmě patentovat a tak lékaři a farmaceutické firmy o jejich využití nejeví žádný zvýšený zájem.

To však nebrání tomu, že si je nemůžete sami opatřit. Je dobré je mít doma vždy po ruce pro případ, že se objeví nějaká infekce a standardní antibiotika nezaberou, případně, pokud upřednostňujete přírodní řešení.

Již mnohokrát jsme na AM.cz psali o vysoce účinných potravinách s výborným antibakteriálním účinkem, jako jsou například česnek, zázvor nebo cibule. Existuje však jedna, která je všechny překonává. A je to oregánový olej.

Účinky oregánového oleje

Oregánový olej je konečným řešením bakterie. Jde o velmi silnou bylinku s unikátními léčivými účinky. V podstatě jde o nejpotentnější rostlinný olej na světě! Věděli jste například, že oregano má až 8 krát více antioxidantů než jablko a 3 krát více než borůvky?

Antioxidanty tělo potřebuje, aby se chránilo před volnými radikály. Dokáží také podpořit imunitní systém a to zcela přirozeným způsobem. Užívání oregánového oleje sahá až do antického Řecka.

V řečtině slovo oregano znamená „požitek hor“. Řekové byli první, kteří ho začali používat pro medicínské účely. Kromě bakterií účinkuje také proti virům, houbám, či plísním. Výborně působí i na bolesti a záněty.

Oregánový olej byl hlavním prostředkem, který Hippokrates používal při bakteriálních infekcích (ačkoli tehdy ještě nevěděl, že bakterie vůbec existují). Oregánový listy se aplikovaly i při onemocněních dýchacího a zažívacího ústrojí.

Oregánový olej jako ultimátní antibiotikum

Oregánový olej je přímo prosycen vitamíny a minerály. Obsahuje vápník, hořčík, zinek, železo, draslík, měď, bór, mangan a vitaminy C, A (beta karoten) a niacin. Kromě těchto nutričních látek obsahuje také skupinu chemických látek, které jsou účinnými léčivými substancemi. Jde hlavně o fenol thymol, který působí antisepticky a antioxidačně.

Dále obsahuje terpeny jako pinen a terpinen. Ty účinkují antisepticky, antivirálně, protizánětlivě a také jako anestetikum, čili tlumí bolesti. Substance bonreol je alkohol s dlouhým molekulovým řetězcem, který má silné antibakteriální a antivirální účinky.

Estery, včetně linalyl acetátu a geranyl acetátu, zase působí na mykózy a jiné houbovité a kvasinkové infekce. Všechny výše uvedené látky vykazují silné léčivé účinky, ale zřejmě nejdůležitější složkou oregánového oleje je carvacrol. Vědecké výzkumy potvrdily, že jde o nejsilnější antibiotikum dosud známé vědě.

Ne všechny oregánové oleje jsou stejné

Pravý oregánový olej by měl být vyroben z divoce rostoucí rostlinky dobromysl obecná pocházející ze Středomoří a ne z nějaké jiné odrůdy oregana. Důležitý je i vysoký obsah carvacrolu, ten by měl být 70 % a více.

Hlavní výhody oregánového oleje ve srovnání s antibiotiky

Hlavní výhodou oregánového oleje oproti farmaceuticky vyráběným antibiotikům je fakt, že při správném používání nemá na tělo žádné nežádoucí negativní účinky. Na rozdíl od antibiotik ani neodbourává v těle důležité látky jako vitamíny či minerály.

Je účinný i na ty nejnebezpečnější druhy bakterií, které si vůči němu nedokáží vytvořit rezistenci. Když se podíváte na lidi ze Středomoří, tak žijí déle a zdravěji než my. Vděčí za to hlavně své stravě obsahující více zeleniny, olivovému oleji a samozřejmě i Oregánu.

Závěr

Takže, pokud doma ještě nemáte oregánový olej, neváhejte a běžte si jej koupit. Určitě neprohloupíte a jednou budete rádi, že jste tento krok učinili.