Informace zde uvedené nemohou být považovány za žádných okolností, jako náhrada za odborné rady či ošetření kvalifikovaného lékaře.

Obsah stránek nesmí být použit pro vlastní diagnostiku nebo léčbu.

Dobromysl obecná neboli oregano je léčivá bylinka, jejíž působnost je často ohraničena pouze na kuchyňské využití.

Oregano v minulosti

Na příznivé vlastnosti oregana přišli už lidé v dávných dobách. Pro staré Řeky bylo synonymem štěstí a radosti, Egypťané ho zas používali během svých náboženských obřadů a sloužilo jim i jako dezinfekční prostředek. Některé národy ho dokonce vysazovány na hroby svých blízkých zesnulých, které měl chránit a zajistit to, že jejich duše budou odpočívat v pokoji. Do Evropy ho přivezli arabští lékaři, kteří jej používali k léčbě migrén a nervozity.

Dobrá mysl či červený čaj

I to jsou alternativní, ale používané názvy této vzácné bylinky. Její správný název však zní Dobromysl obecná (Organum vulgare). Dobře se bylince daří na slunných stanovištích, přičemž jde o trvalou medonosnou rostlinu, s výškou 30 – 60 cm. Lze ji pěstovat ve skalce, ale i doma v květináči. Pokud máte oregano ve skalce, na zimu je třeba ho ostříhat a přikrýt listím. Část trsu s novými výhonky můžete před zazimováním odstřihnout a zasadit do květináče, abyste měli k této vzácné bylince přístup i během zimy. Pokud pěstování nepatří mezi vaše záliby, můžete využít i oregánový olej, který si zachovává řadu příznivých účinků této rostlinky.

Oregano a zdraví

Oregano, resp. dobromysl je léčivá bylinka, která obsahuje 0,5% silice, cyrnol, karvakrol, tříslovinu a hořčiny. Silice obsahuje až 16% thymolu, který má spolu s karvakrolem prokázané léčivé účinky. Pomáhají při:

  • kašli a plicních chorobách, onemocněních průdušek,
  • křečích a jiných problémech trávicího ústrojí,
  • vhodný při zánětech,
  • velmi účinný při plísních (zejména oregánový olej),
  • má antibakteriální účinky,
  • pomáhá při podrážděné pokožce, ekzémech, svrbění,
  • povzbuzuje chuť k jídlu,
  • vhodný při zahlenění, zlepšuje odkašlávání,
  • pomáhá při nespavosti,
  • prospěšný při neurologických onemocněních,
  • napomáhá látkové výměně,
  • je silný antioxidant.

Základ středomořské kuchyně

Oregano se hojně používá při přípravě jídel, typických zejména pro italskou, španělskou či řeckou kuchyni. Poměrně oblíbené je ale i v mexické kuchyni. Tato bylinka je dost aromatická a skvěle se hodí zejména ke rajčatům a všem jídlům z nich připravených, zelenině, bramborám, mořským plodům, ale i do polévek, gulášů, pod maso (zvlášť podtrhuje chuť jehněčího a telecího masa), do salátů, omáček, sýrových jídel, do jídel z luštěnin, různých nádivek či do mletého masa. Doporučuje se zejména jeho kombinace s pepřem a bazalkou.

Oregano vyléčí rakovinu prostaty?

Výzkumy z posledních let vkládají do oregana velké naděje co se týká rakoviny prostaty. Ta je přitom jedna z nejzhoubnějších zároveň. Jen v ČR na ni zemře ročně kolem 500 mužů. Vedoucí výzkumu, Supriya Bavadekarová z Univerzity na Long Islandu, zkoumala se svými kolegy látku karvakrol, která se ve významném množství nachází právě v oregánu. Podle zjištění z tohoto výzkumu, dokáže oregano, resp. látky v něm obsažené přinutit rakovinné buňky ke apoptóze, tedy samozničení.